10 Mart 2009 Salı

mutfak için pratik bilgiler

mutfak için,
  1. bayatlamış ekmek: Bayatlamış ekmek ve kekleriniz bozulmamışsa onlara tazelik vermek için üzerine çok az miktarda su serpilerek alüminyum folyo ile sarılıp bir süre fırında ısıtılır.
  2. bayat ekmekleri değerlendirmek için: Ekmekleri iyice kurutun ve robotta çekin.Elde edilen ekmek tozunu bir kavanoza koyarak ağzını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.Köfte yapacağınız zaman bayat ekmek yerine bu tozlardan kullanabilirsiniz.
  3. yine bayat ekmekleri değerlendirmek için: Ekmekleri küp küp kesip fırın tepsisine yayın ve 200 derecede 20 dk,kızarıncaya kadar bekletin ve soğuduktan sonra bir kavanoza koyup ağzını kapatın .Bu şekilde uzun süre muhafaza edebilir gerektiğnde çorbalarınıza çıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz.
  4. taze ekmekleri kesmek için: Bıçağı kaynar suya batırıp biraz beklettikten sonra hemen kurulayın ve ekmeyi dilimleyin.
  5. et suyu tüketiminin incelikleri: Lezzetinin bozulmaması için et suyunu günlük tüketmeliyiz. Et suyunun defalarca kaynatılması lezzetini bozar. Bunun için çorba pilav ve sos gibi değişik yerlerde günlük olarak tüketmelisiniz.
  6. etin vitamini için: Eti pişirirken soğuk su eklerseniz vitaminler büyük ölçüde suya geçer,kaynar su eklerseniz etin üzerinde oluşacak koruyucu bir tabaka nedeniyle vitaminler ette kalır.
  7. et ve balıkların buzlarını çözmek için: Bu işlemi buzdolabının buzluk dışındaki normal raflarında yapınız.buzdolabı dışında çözülen etlerde mikroorganizmalar ürer.
  8. tavuk pişirmenin püf noktaları: Tavuk etinin güzel kokulu ve lezzetli olması için pişirmeden önce yarım limon ile tavuğu iyice ovun ve daha sonra üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.
  9. bal saklama: Balı cam kavnozun içinde, suyla hiç temas ettirmeden (kavanozu kurulamadan bal koyarsanız su ile temas eden bal bozulur) ve ılık bir ortamda saklamalısınız. Bal asla buz dolabında saklanmaz. Zaten bal, sıcaktan bozulmaz. Gerçek bal soğukta kalırsa yine bozulmaz, sadece donar. Yani donan bal sahte değildir, şekerlenen bal sahtedir.
  10. donmuş bal için: Hakiki bal soğukta donar. Şekerli bal ise şekerlenir. Hakiki balı cam kavanozun içinde kapağı açık bir halde su dolu bir tencerenin içine yarısına kadar suya dalacak şekilde, dibinin doğrudan tencereye temas etmemesi için altına bir bez koyularak, en kısık ateşte çözülene kadar kaynatılır. Gerçek balınız eski haline gelecektir. Ama sahte balın şekerlendikten sonra asla geri dönüşümü olmaz.
  11. kızartma kokularının eve yayılmaması için:kızartma yaparken kokuların bütün eve yayılmaması için yağın içine bir kaç dal maydanoz atın.
  12. ellerinize sinen soğan ,sarımsak ve balık kokuları için: Avucunuza biraz tuz alın ,birkaç damla suyla nemlendirin,elinizin içinde iyice ovalayın ve daha sonra sabunla yıkayın.
  13. teflon tavalarda oluşan lekeler için: Bir kabın içine bardak su iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke koyup karıştırın ,bu karışımı tavanızın içine döküp on dk kaynatın.
  14. peyniri daha kolay rendelemek için : 15 dk buzlukta beklettikten sonra rendeleyin.
  15. yumurtaların çatlamaması için : Haşlama suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
  16. yumurtanın daha kolay soyulması için : haşalama suyuna bir çay kaşığı tuz ekleyin.
  17. haşlanan havuçların kararmaması için: Haşladığınız havuçlar sıcak sudan çıkarılınca hemen kararır.kararmaması için kaynar sudan çıkarınca hemen soğuk suyun altına tutun ve bir süre bekletin.
  18. sebze yemeklerinin canlı renkte görünmesi için: Pişirirken tencerenin kapağını hafif aralık bırakın.

Hiç yorum yok: