25 Şubat 2009 Çarşamba

Margarin-Tereyağ

Tereyağ ve Margarin karşılaştırması:
  • Her ikisi de hemen hemen aynı kaloriye sahiptir.
  • Tereyağı biraz daha fazla doymuş yağ oranina sahiptir. 8 grama 5 gram.
  • Harward Tıp Fakultesinin çalışmasına göre tereyaği ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını %53 arttırıyor.
  • Tereyağı diğer besinlerin emilimini de destekler. Margarinin ise kendisinin besin değeri yoktur.
  • Tereyağ, margarine göre çok daha lezzetlidir. Yiyeceklere kendine has bir lezzet katar. Margarinin tadı ise yapaydır.
  • Tereyağ binyıllardır (mö. 3000 lerde Sümerler tereyağ yapımını resmetmişlerdir) bilinen ve yenen bir besin olmasına karşılık, margarin yüz yıldan yeni ve yapay bir üründür.

Margarinin özellikleri:

  • Yağ asitleri cok yüksektir...
  • Koroner kalp hastalığı riskini uçe katlar...
  • Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)
  • HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)
  • Kanser riskini beş katına çıkarır...
  • Anne sütünün kalitesini düşürür...
  • Bağışıklık sistemini zayıflatır...
  • İnsülin tepkisini düşürür.
  • Margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır.

Deney: Bir parça margarini ve bir parça tereyağı bir yaz gününde bir bahçeye bırakın. Tereyağın üzerine birkaç saat içinde böcekler, karıncalar, sinekler üşüşür. Margarini ise aylarca orada bıraksanız üstüne tek bir canlı gelmez. Bir sinek konmaz. Çünkü besin değildir. Hiçbir hayvan margarin kokusuna yönelmez ve margarin yemez. Margarin asla bozulmaz. Çünkü tek hücreli canlılar da margarinle ilgilenmez. Çünkü besin değildir, plastikten bir molekül uzaklıktadır. Ucuzdur çünkü değersizdir. Üstelik halk bilinçlendiği için margarin almamakta ve fiyatı düşmektedir. Margarin asla yenecek, çocuklarınıza, sevdiklerinize yedirilecek bir madde olamaz.



Peki ne yapılacak ve yemeklere ne katılacak? Elbette ki tereyağ. Evde bile sütten (paket değil, gerçek doğal sütten) yapılabilir. Yapılışını size eşim Sevinç Hanım anlatacak.

Evde Tereyağ imalatı: .....

Bir haber:
13 / 05 / 2008 00:36
Kanadalı bilim adamları, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu öne sürülen tereyağını temize çıkardı.Yeni bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, tereyağı ve sığır eti kalp krizi riskini ve kolesterolü düşürüyor, şeker hastalığı ve obeziteyi tedaviye yardımcı oluyor.
Yıllardır bu konu üzerinde çalışan Alberta Üniversitesi profesörü Spencer Proctor, 16 hafta boyunca deney farelerine tereyağı yedirdiğini ve sonucun bekledikleri gibi hüsran olmadığını söyledi. Proctor, "Araştırmalar tereyağının metabolizmayı etkilemediğini gördük. Öncelikle kolestrole iyi geliyor. Artık bu bir realitedir" dedi.

Hiç yorum yok: